Restorasyon, özellikle çok eski dönemlerden kalmış kültürel, sanatsal veya duygusal olarak değeri olan yapıların geleceğe aktarılması ve tahribatın önlenmesi için yapılan kapsamlı çalışmaları ifade eder. Yani bir yapı üzerinde uygulanabileceği gibi sadece bir tarihi eser üzerinde dahi restorasyon uygulanabilir. Örneğin, 100 yılı aşkın tarihe sahip bir konakta merdivenler, zemin, duvarlar ve sütunlar gibi her noktada bulunan mermerler üzerinde de mermer restorasyonu yapılabilir. Aslında yapılan bu restorasyon çalışmasında gerçekleştirilen işlem mermer silimi ve parlatma gibi bir işlemin yapılması olarak düşünülebilir.
Mermer Restorasyonu Nasıl Yapılır?
Restorasyon yapılmasıyla birlikte amaçlanan temel noktalardan birisi, uygulama yapılan alanın orijinaline dönmesi ve tekrar işlev kazanması olarak görülmelidir. Bu noktada mermer restorasyonu yapıldığında da mermer üzerinde gerçekleştirilen çalışmalar ile birlikte tekrar parlak, temiz ve estetik bir görüntü ortaya çıkmalıdır. Örneğin, eski bir konakta zeminde bulunan mermer kaplamalar üzerinde restorasyon yapılırsa, silme ve temizleme gibi bir işlem sağlanacaktır. Bu işlem sonucunda mermer tekrar parlak ve ışıl ışıl bir görüntü elde eder.
Normal koşullarda da mermer silme ve parlatma hizmeti gerçekleştirilirken, özel makineler, malzemeler ve profesyonel bir ekip sayesinde hizmet verilir. Özel şekilde mermer restorasyonu gerçekleştirilmesi için silme ve parlatma yapılacaksa, çok daha yüksek hassasiyet gösterilerek yapının eski hali göz önüne alınır ve bir proje bağlamında restorasyon işinin bir parçası olarak bu hizmet verilir.
İşlem yapılması için öncelikle mermerin türü belirlenerek mermerdeki sorunlar göz önüne alınır.Çatlaklar, oyuklar, delikler ve lekeler ortadan kaldırıldıktan sonra restorasyon çalışması düzenlenir. Bu konuda mermerin orijinalinde bulunan ve karakteristiğini oluşturan önemli ayrıntıları göz önünde bulundurarak, mermer üzerinde işlem yapmak gereklidir. Yani mermer silimi ve parlatma gibi bir işlem gerçekleştirirken veya mermer üzerinde doğal taş temizleme ve cilalama gibi bir işlem gerçekleştirirken, mutlaka bu noktalara dikkat etmek gerekir.
Mermer Restorasyonu Yaşamı Yeniden Başlatır
Ülkemizde özellikle kültürel olarak eski mimari yapılara bakıldığında, mermer çok fazla kullanılan yapı malzemelerinden birini oluşturmuştur. Vazgeçilmez bu malzeme, cilalı veya kumlama yapılmış gibi bir şekilde kullanılabilir. Estetik ve sağlam bir görüntüye sahip olmasına rağmen yıllar içerisinde çizilebilir, aşınabilir, yabancı maddeler dolayısıyla korucu tabakası çatlayarak lekeler oluşabilir.
Mermer üzerinde giderek solan ve mat bir hal alan görüntü, artık mermerin özelliğini yitirmesini ve estetiğini kaybetmesini sağlar. Özellikle çok uzun yıllar boyunca müdahale edilmemiş bir mermerde restorasyon çalışması, eski yapıyı tekrar ortaya çıkarmaya yarar. Bu nedenle de eski ve hassas yapılarda mermer silimi ve parlatma gibi hizmetler verilirken,restorasyon çalışması kapsamında gerçekleştirilir.