Günümüzde seramik karolar veya mermer karolar gibi malzemelerin kullanılması sayesinde zemin döşemeleri yapılırken, eski dönemlerde paledyen adı verilen bir sistem kullanılırdı. Paledyen, yine mermer malzemenin kullanılması ile yapılan fakat arasında mozaik kesimlerde bulunan özel bir dekoratif zemin kaplamasıdır. Bugün hala bazı noktalarda uygulanan veya zeminde kullanılmaya devam edilen bu sistemde, temizlik ve bakım için periyodik dönemlerde paledyen silimi yapılması gerekir.
Paledyen Silimi Nedir?
Mermercilik açısından ürünün işlenmesi ile birlikte birçok küçük blok parçası ve plaka çatlakları sonucunda parça mermerler ortaya çıkar. Bu mermerler zemin döşemesi veya duvar döşemesi gibi noktalarda tekrar kullanılabilir bir hale getirilmek için farklı endüstriyel işlemlerle düz ve parlak bir yapıya kavuşturulur. Uzun yıllar boyunca bu mermer parçaları sayesinde paledyen adı verilen zemin döşemeleri yapılmıştır.
Paledyen zemin döşemesi, doğru mermer renklerinin seçilmesi ve birleştirilmesi ile ekonomik, estetik ve keyifli mermer zeminler ortaya çıkarır. Aslında mozaik ile tamamen benzer bir yapı oluştursa da tamamen mozaik değil birleşik bir zemin yapısı sağlamaktadır. Bu nedenle günümüzde dahi paledyen zemin döşemesi tercih edilirken, belirli dönemlerde de mutlaka paledyen silimi gerçekleştirilir.
Paledyen silimi bir nevi parlatma işlemi olmakla birlikte eskimeye maruz kalmış ve artık yıpranmış zeminlerde doğru makine ve ekipmanların kullanılması vasıtasıyla yeniden parlatma ve temizlik oluşturur. Bu işlem sayesinde paledyen zemin tekrar estetik bir yapıya sahip olurken, firmamız tarafından da beton silim ve parlatma gibi hizmetler başlığı ile sunulmaktadır.
Paledyen Silimi Nasıl Gerçekleştirilir?
Kısaca tarif edildiği üzere paledyen silim,yüzey üzerinde aşındırma yapılması ve ardından parlak ve temiz bir görüntünün tekrar elde edilmesi işlemidir. Bu işlemin gerçekleştirilmesi öncesinde paledyen silimi konusunda tecrübe sahibi olan ustalarımız, özel makineler ve kimyasallar ile hazırlık gerçekleştirir. Hazırlık aşamasına mutlaka zemin kontrolü yapılmaktadır.
Zemin kontrolü sırasında silim işlemi için zeminin belirli bir miktar aşındırılması ve hazır hale getirilmesi gerekir. Bu nedenle özel makinelerde çelik elmaslar kullanılarak yüzey aşındırılır ve diş yapıları düz bir hale getirilir. Zeminin dolgu kontrolünün gerçekleştirilmesi ile birlikte gereken boşluk ve çatlak noktalarda doldu da sağlandıktan sonra zemin artık cila yapılacak bir hale gelecektir. Ardından özel makineler sayesinde paledyen silimi gerçekleştirilerek, yüzey üzerinde cila ve parlatma sağlanır. İşlemin yapılması ile birlikte parçalar halinde oluşturulmuş paledyen zemin tekrar ilk günkü kadar kaliteli, estetik ve sağlam bir görüntü ortaya çıkaracaktır.