Volkanik kayaçlardan elde edilen diyabaz taşı karakteristik olarak, yeşil ve koyu yeşil bir renge sahiptir. İçeriğinde bazalt ve gabro bileşenleri eşit miktarlarda bulunurken, doku anlamında da bu iki malzemenin arasında bir yerde bulunmaktadır. Aslında piyasadaki kullanım adlarından birisi de mikro gabro olarak bilinmektedir.
Yapısı gereği içerisinde kuvars bulundurmadığı için granite benzetilmektedir ve kuvarssız granit şeklinde de görülmektedir. Hiçbir şekilde diyabaz örnekleri içeriğinde kuvars veya feldspat barındırmaz. Bu kimyasal yapısı ve karakteristik özellikleri ile birlikte doğada açık yeşilden koyu yeşile doğru uzanan bir renk çeşitliliği içerisinde bulunan diyabaz taşı bu yapısı sayesinde de birçok farklı alanda kullanılmaktadır.
Diyabaz Taşı Kullanım Alanları Nedir?
Diyabaz taşı yapısı sayesinde yeşil renk tonlarının arandığı tüm mermer dekorasyon alanlarında tercih edilebilir. Genellikle cilalanmış veya patinato yapılmış yüzeyler ile ya da çekiçleme-patinato, kumlama-honlama yapılmış yüzeyler ile birçok farklı alanda kullanıldığı görülebilir. Türleri arasında hornblend, klorit veya olivin gibi çeşitler yer alan diyabaz, mineral türlerini barındırmasına göre isim almaktadır. Bu sayede sertlik derecesi, renk özellikleri ve işlenme yapısı değişerek kullanım alanlarına ulaşmaktadır.
Sert bir kayaç yapısından oluşmuş olmasından dolayı diyabaz taşı genellikle dış mekan için tercih edilen bir doğal taştır. Yani çoğu zaman parklar, bahçeler, yürüyüş yolları, trafiğe kapalı bölgeler, üst geçitler, köprüler, duvarlar, yüzme havuzu zeminleri veya bulvarlar gibi noktalarda kullanıldığı görülmektedir. Bu tip noktalarda zemin döşemesi, duvar kaplaması, kaldırım döşemesi, peyzaj çalışması veya doğal sütün oluşturma gibi noktalarda diyabaz kullanılabilir. Ayrıca heykel yapımında, insan figürleri ve hayvan figürleri oluşturma, peyzaj düzenlemesi, beton üretiminde katkı sağlama, seramik sanayisi ve demiryolu ray arası döşeme gibi noktalarda da görülmektedir.
Diyabaz Taşı Koruma Ve Temizliği Nasıl Sağlanır?
Sert bir yapıya sahip olmasına rağmen hassas bir şekilde korunması ve temizlenmesi gereken diyabaz taşı doğal taş türleri içerisinde bulunmaktadır. Bu nedenle firmamız tarafından verilen hizmetler sırasında da temizlik için doğal taş temizlik ve koruma hizmeti tercih edilmektedir. Bu sayede kullanılan özel makineler ve malzemeler ile taşın ömrü uzatılırken, doğal yapısı korunur.
Kullanım alanlarında genellikle açık alan yer alan diyabaz taşı yapılan koruma işlemleri sayesinde dışarıdan gelen etkiler ile temas ettiğinde daha az hasar alır. Yani su,güneş ışınları,yağmur ve rüzgar gibi etkiler daha düşük derecede zarar verir. Ayrıca döşeme ve kaplama işlemlerinin yapılması sonrasında belirli süreçlerde doğal taş koruma hizmeti alındığında, yapılan bu uygulamanın daha sağlıklı ve sağlam bir şekilde kullanılması mümkün hale gelir.