Doğal taş yüzeyler üzerinde dekorasyon, restorasyon ve temizlik gibi işlemler gerçekleştirilirken yapılan yöntemlerden birisi kumlama olarak bilinir. Özellikle tarihi yapılarda restorasyon temizliği gibi çalışmalar gerçekleştirilirken, zeminler üzerinde kumlama yapılır. Doğal taş üzerinde uygulanan kontrollü hassas kumlama sayesinde garantili ve tertemiz bir sonuç elde edilmesi mümkündür.
Sektörde bilinen farklı isimleri ile mucartalama ve patinato gibi işlemler olarak da bilinen doğal taş kumlama ve fırçalama işlemleri çok özel tekniklerin kullanılması ile modern bir teknoloji sayesinde gerçekleştirilir. Bu teknikler sayesinde taş yüzeylerde canlı ve yenilenmiş bir görüntü elde edilirken, aynı zamanda tertemiz bir sonuç ortaya çıkar.
Hassas Kumlama Nasıl Yapılır?
Hassas kumlama işleminin gerçekleştirilebilmesi için çok özel bir şekilde üretilmiş ithal makineler tercih edilmektedir. Bu makineler birçok farklı zemin üzerinde kolaylıkla işlem yapılması için gerekli kimyasalları kullanır ve tam profesyonel bir sonuç ortaya çıkarır. Bu çerçevede işlem yapılabilecek yüzeyler arasında dikey zeminler, yatay zeminler, döşemeler, yükseltiler, basamaklar gibi noktalar bulunmaktadır.
Yüzeyde tazelenmiş bir görüntü elde etmek için uygulanan kumlama ve fırçalama işlemleri, aynı zamanda yüzey üzerinde yer alan lekeleri, pasları kirve izlerin hepsini ortadan kaldırır. Aslında bu yapısı ile birlikte sadece temizlik değil onarım işlemi de sağlayan bir hizmet olarak görüldüğü için restorasyon çalışmalarında da proje içerisinde yer alır.
Doğal taş üzerinde kumlama fırçalama uygulanması için yüzeyin yapısı ve döşeme malzemesi göz önüne alınmaksızın birçok farklı zeminde istenilen olumlu sonuçlar elde edilebilir. Ev içi veya ev dışı merdiven basamaklarında, teras, balkon, çatı arası gibi bölgelerde, bina dışı duvar kaplamalarında, havuz kenarı zeminlerde, ofislerde veya otel gibi birçok farklı noktada bu işlemler yapılabilir.
Hassas Kumlama Çeşitleri Nelerdir?
Hassas kumlama uygulanışta farklı çeşitlere ayrılır ve bu çeşitler arasında sulu hassas kumlama ya da mikro hassas kumlama gibi yöntemler bulunur. Rölyef, anıt, oyma ve işlemeli yüzeyler gibi noktalarda sulu hassas kullanma ile çok düşük basınçta çalışma gerçekleştirilir. Özellikle doğaltaş yüzeylerde sulu hassas kumlama yapılması çok daha büyük bir hassasiyet ortaya çıkarır ve ne kadar kirli bir zemin olduğuna ya da çalışma alanının boyutlarına bağlı olarak işlem ücretleri değişebilir.
Mikro hassas kumlama ise yine doğal taşlar olmak üzere heykeller gibi yüzeyler üzerinde dahi kolaylıkla düşük basınç ile çalışan makineler sayesinde uygulanabilir. Eğer doğal taş malzemeler binanın yüzeyinde veya zemininde yer alıyorsa, kaç senedir bu noktada bulunduğu, ne kadar kirlenmiş olduğu ve ne kadar yıpranmaya maruz kaldığı göz önüne alındıktan sonra kumlama gerçekleştirilir.