İstanbul ile büyük bir alakası bulunan küfeki taşı Roma ve Bizans dönemlerinde kullanılmaya başlanmış önemli yapı malzemelerinden birisidir. Yaklaşık olarak 3000 yıl gibi bir mazisi bulunan bu taş,çağlar boyunca ayakta kalabilen bir malzeme olmak ile birlikte İstanbul taşı olarak da adlandırılır. Bu nedenle İstanbul’da halen kullanılan bir malzeme olması ile birlikte var olduğu yapılarda da küfeki taşı temizliği yapılması gerekmektedir.
Küfeki Taşının Özellikleri Nedir?
Eserleriyle dünya tarafından tanınan Mimar Sinan, birçok yapı içerisinde nitelikli bir yapılaşma elde edebilmek açısından küfeki taşı kullanımını tercih etmiştir. Bu sayede İstanbul’da ve birçok farklı şehirde halen ayakta duran tarihi yapılarda bu taşın büyük bir etkisi bulunmaktadır. Çünkü bu taş çok kaynağından yumuşak şekilde çıkarılarak, kolay bir şekilde işlenen ve hava ile temas ettikten sonra karbondioksidi içine çekerek, sert ve dayanıklı hale gelen bir yapıya sahiptir.
İlginç yapısı ile birlikte klimatik bir özellik sergileyen küfeki taşı yaz aylarında kullanıldığı mekanda serin bir etki oluştururken, kış aylarında ise tam tersi sıcak bir ortam sağlar. Organik bir taş olması ile birlikte bej, açık sarı veya kum rengi gibi bir görünüme sahiptir. Yüksek basınç, hava koşulları, kayma ve sürtünme gibi birçok farklı istenmeyen etkiye karşı yüksek bir direnç oluşturmaktadır. İstanbul’un mimari kalitesini sağlayan birçok yapıda da bu taş yıllarca kullanılmış ve profesyonel şekilde küfeki taşı temizliği uygulanarak günümüze kadar gelmeyi başarmıştır.
Küfeki Taşı Temizliği Nasıl Yapılır?
Organik ve doğal bir yapıya sahip olduğu için bu taşın temizliğinde de doğal taş yüzey koruma gibi nitelikli bir işlem gerçekleştirmek gerekmektedir. Bu işlem tamamen profesyonel bir yapıya sahip olarak özel makineler, tecrübeli personeller ve nitelikli sistemler sayesinde sağlanır. İşlem sayesinde küfeki taşı gibi doğal taşlar üzerinde oluşan en zor lekeler dahi temizlenebilir.
Firmamız tarafından ayrı ve özel bir hizmet olarak verilen küfeki taşı temizliği sayesinde kireç, pas, yosun, hava lekeleri, tuz kusması, çiçeklenme gibi dış etkenler, bozulmalar veya kullanıma bağlı gıda lekeleri, yapıştırıcı lekeleri, boya lekeleri ve sabun lekeleri ortadan kaldırılabilir. Taşın kimyasal yapısı göz önünde bulundurularak, yine uyumlu bir kimyasal malzeme seçildiğinde, bu doğal taş üzerinde profesyonel bir koruma sağlanırken, aynı zamanda da net bir temizlik elde edilebilir. Ayrıca günümüzde çeşmeler, modern iç dekorasyon alanları, barbekü, şömine ve dış kaplamalarda da benzer bir temizlik sağlanabilir.