Evlerde kullanılacak mutfak tezgahlarının seçimi gerçekleştirilirken birçok kişi son yıllarda granit tezgahlara yönelse de diğer alternatifler arasında kuvars da yer almaktadır. Bu açıdan iki malzeme arasında kalınması ile birlikte tezgah seçimi zor bir süreç olsa da en önemli nokta kullanılan malzemelerin ne kadar iyi bir yapıya sahip olduğudur.
Bugün tezgah seçimlerinde kuvars(quartz) ve granit gibi alternatifler seçim aşamasında sizi zorlasada aslında sahip olduğunuz mekan, mekanın dekorasyonu ve sizin beğeniniz bu noktada her zaman önemlidir. Kuvars işlenmiş taş olmakla birlikte farklı kimyasal malzemelerin katıldığı sentetik ve fabrikasyon usulü mermer tezgah görünümlü bir yapı sağlar. Granit ise doğal madenlerde doğal taş olarak elde edilen yapısıyla sağlıklı, organik ve daha keyifli bir işleme sağlayan tercihler arasında bulunmaktadır.
Kuvars Tezgahların Özellikleri Nelerdir?
Kuvars aslında doğal olarak kendiliğinden oluşmuş sert bir mineral olarak tek başına kullanılması halinde çok büyük bir sağlamlık ve kalite oluşturabilir. Fakat tek başına kullanılmayacağı için kuvars tezgah üretiminde birçok farklı katkı maddesi ile sentetik bir yapı elde edilir. Bu yap elde edilirken özellikle gözeneksiz bir sonuç ortaya çıkması büyük bir avantaj sağlar. Yani bir kuvars tezgah üzerinde kolay kolay bakteri çoğalmaz ve lekeler çok zor bir şekilde ortaya çıkar.
Kuvars tezgahlar renk açısından isterseniz siyah, beyaz veya kahverengi gibi net tonlar isterseniz katkı malzemeleri ile birlikte altın, mavi, gri, lacivert veya yeşil gibi farklı tonlarda renk seçenekleri sunar. Bu yapı sayesinde kuvars tezgahtar çok daha özgür ve farklı mutfakların elde edilmesi için seçilebilir.
Genel olarak kuvars tezgahlar %97 oranında doğal, kolaylıkla bakım yapılabilen, gözeneksiz ve esnek bir yapıya sahiptir. Ancak bir mutfakta kuvars tezgah kullanıldığında yansıttığı ışık vücuda zarar verirken, çok az miktarda da olsa radyoaktif gaz yani rodon bulundurduğu için sağlıksız bir etki oluşturabilir ve rengi kısa sürede bozulabilir.
Granit Tezgahların Özellikleri Nelerdir?
Doğal taş yapısına sahip olan granit, büyük bloklar halinde çıkarılıp, kesilip, istenilen şekil verildikten sonra cila yapılarak kullanılır. Yüksek dirençli bir yapısı bulunurken, çok zor çizilir ve suya karşı yüksek dayanıklılık sağlar. Fakat kuvars tezgahlarda çok geniş bir renk aralığı bulunurken, granit tezgahlarda renk seçeneği genellikle beyaz ve tonları ile ortaya çıkar.
Kuvars tezgah çok basit bir şekilde evdeki temizlik malzemeleri ile ve bez ile temizlenebilir. Fakat granit tezgahlar belirli dönemlerde granit silimi ve parlatma işlemi ile mühürlenmeli ve cila işlemi yapılmalıdır. Tüm bunlara rağmen granit %100 doğal yapısıyla her zaman aynı olmayan ve tonları değişen renkler sayesinde dayanıklı bir kullanım sağlar.
Granit tezgahlarda kırılma ve çatlaklar kolayca giderilebilir. Hatta bu noktada kırılma ve çatlamaya karşı kuvars tezgahlara göre çok daha yüksek dayanıklılık sağlar. Granit tezgah her zaman kuvars tezgaha göre daha dayanıklı ve çevre dostu bir yapı sunar. Ancak granit üzerinde birleşme noktalarında dikişleri gizlemek gayet zor olurken, gerçek taşlara göre dekoratif anlamda uygulaması çok daha zor bir yapı gerektirir.