Zemin veya duvarlarda taş döşeme işlemleri yapılırken, yan yana gelen taşların arasında kalan boşluklar derz adı verilen malzeme ile doldurulur. Derz dolguları belirli bir süre sonrasında temizlik malzemeleri, su veya açık alanlarda da hava olayları nedeniyle açılabilir, kirlenebilir veya çatlayabilir. Bu durumda da mermer, granit ve farklı doğal taşlar arasında derz yenileme işlemi sağlanmalıdır.
Derz yenileme işleminde eğer zeminde bulunan taşlar mermer veya granit gibi doğal taşlar ise ıslak hacimli kaplama yer aldığı için dolgu işlemleri açısından da çimento esaslı derz kullanılmalıdır. Seçilecek malzeme hem iç mekan hem dış mekan için uygun olmakla birlikte zemin veya duvar kaplamalarında ki taşlar arasında rahatlıkla aynı kalite ve yapı ile uygulanabilir.
Doğal Taş Derz Yenileme İşlemi
Derz yenileme işlemi gerçekleştirmek için doğal taşlar arasında aslında son yıllarda %100 su geçirmezlik imkanı sunan silikonlu derz dolgular da tercih edilmektedir. Bu malzeme esnek yapısı sayesinde kolaylıkla sıcak veya soğuk hava etkisiyle çatlamadan dayanıklı bir şekilde kullanılabilir. Pürüzsüz bir yüzey elde edilmesi açısından 8 milimetreye kadar derz aralıklarında sorunsuz şekilde kullanım elde edilebilir.
Genellikle çimento esaslı veya silikon olmak üzere derz dolgu malzemeleri beyaz renge sahip olmakla birlikte bazen gri veya antrasit gibi renklerde malzemeler de tercih edilebilir. Aslında bu noktada seçilen malzemenin zeminde bulunan doğal taşın rengi ile uyumlu olması önemlidir. Bazen banyonuzda ki mermer zemin kaplama arasında kullanılacak derz dolgusu için seçtiğiniz malzemenin rengi mermer ile tam uyumlu olmasa da benzer bir yapıya sahip olarak veya farklı renk kombinasyonlarında uyum elde edecek şekilde kullanılabilir.
İlk etapta derz yenileme işlemi için çimento esaslı malzemeye su katılırken, silikon bazlı malzemeler direkt olarak da kullanılabilir. İlk aşamada rengi istediğiniz gibi görünmese de derz boşluklarında gerileme yapılarak kullanıldığında, kuruduktan sonra gerçek rengi ortaya çıkar. Kuruma süresinde de mutlaka temas gerçekleştirmeden su temasından uzak tutarak, yaklaşık yarım saatte uygulanan derzin 90 dakika kadar temas etmeden beklemesi gerekebilir.
Doğal Taşlarda Derz Uygulaması İçin Püf Noktaları
Mermer ve granit gibi doğal taşlar arasında derz yenileme işlemi yapmanız için öncelikle yüzeydeki kalıntıları, çatlakları, kurumuş ve parçalanmış derzleri temizlemeniz ve boşlukları hazır hale getirmeniz önemlidir. Kullanılacak malzeme harcı kısa bir süre dinlendikten sonra ara ara karıştırılarak uygulanmalı, çapraz hareketler ile boşluklara derz doldurma işlemi yapılmalı ve boşluk bırakmadan bastırarak derz uygulamasının tamamlanması sağlanmalıdır.